Huisvesting/Husbandry

Sinds begin '17 hebben we deze buitenhokken voor de rammen erbij. Hierdoor houden we de rammen en voedsters met eventuele jongen apart. We merken dat dit wat meer rust geeft in de stal. De rammen kunnen hier genieten van het ochtend zonnetje. Met het aangrenzende nachthok zitten ze ook in de winter lekker beschut.

Since january'17 we extended our stable with these outdoorkennels. The bucks moved in here and are enjoying the morning sun.


Kato in een van de binnenverblijven

Kato in one of the indoor kennels.

Huisvesting en verzorging

De pels

Rexkonijnen hebben een fluweelzachte pels. Deze is onstaan door een 'foutje', een mutatie. Mensen die deze nieuwe eigenschap leuk vonden zijn er verder mee gaan fokken, waardoor er ondertussen al aardig wat konijnen met een rexpels zijn.

Door de mutatie zijn de haren korter geworden, zo ook de grannenharen die maximaal een paar millimeter boven het dekvacht uit mogen steken. Door de rexpels zijn de contouren van het konijn veel duidelijker en komt de kleur intenser tot uiting dan in bij een normaal behaard konijn.

Een rexkonijn heeft niet een uitgesproken vachtverzorging nodig. Af en toe borstelen met een zachte borstel is meer dan genoeg. Te vaak borstelen beschadigd het rexhaar alleen maar. Daarnaast haart een rex veel minder dan een normaalbehaard konijn, een mooie bijkomstigheid dus ;).

NB: de rexverharing vererft recessief. Dit betekend dat de jongen uit een combinatie normaal haar x rexbeharing allemaal normaal behaarde konijnen zullen zijn! (ze zijn wel allemaal rexDRAGERS). Een rexdrager x een rex geeft 50% normaalbehaarde en 50% rexbehaarde konijnen. Ik zie op Marktplaats vaak normaalbehaarde konijnen te koop staan waarvan wordt beweerd dat ze een rexvacht hebben, omdat 1 van de ouders een rexvacht heeft. Dit is dus niet zomaar waar.

De hokken

Bij de huisvesting moet de ondergrond voldoende zacht zijn. Rexkonijnen krijgen snel last van open hakken door hun vachtstructuur. Bij ons worden de dieren op zachte matten gehouden. Dit is mogelijk als ze (enigszins) zindelijk zijn. In elk hok is een hoekwc geplaatst en eventuele keuteltjes die ernaast vallen kunnen met stoffer en blik gauw opgeveegd worden.

In de hokken zijn verder nog een hooiruif en een voerbol aanwezig. Hooi krijgen de dieren onbeperkt voor een goede vertering. De voerbol kan naast hooi ook met groente of geplukt groen gevuld worden. De dieren moeten veel meer moeite doen om dit uit de bewegende bol te krijgen. Deze uitdaging werkt erg goed tegen verveling en ook stimuleert het spieren en werkt het mooi op de poten staan in de hand.

Zo mogelijk proberen we dieren per twee te houden. Als dit echt niet lukt, bvb bij rammen, krijgen ze een knuffeltje in het hok. Hier zitten ze vaak naast en wassen het ook. Verder krijgen ze takjes om op te knagen of (katten)speeltjes met een belletje erin.

Ze lopen bij ons regelmatig los op de bank en zitten dan ook graag even op schoot. In Gent heb ik ze ook regelmatig los lopen door de studio. Hiervoor zijn wel een aantal aanpassingen gedaan, zoals stroomkabels wegwerken. Wanneer langzaam opgebouwd, kan je zo een konijn leren los te lopen door de kamer en hij wanneer nodig is terug het hok ingaat naar zijn hoekwc...

Voer

Het belangrijkste voer is het onbeperkt geven van hooi. De in grote hoeveelheid aanwezige ruwe vezels zijn belangrijk voor een juiste slijtage van de tanden, een goede werking van de darmen en het in balans houden van de bacteriële darmflora.

Naast het hooi geven wij 1x per dag konijnenkorrels. We zijn van de biologische konijnenkorrel van Kona afgestapt omdat de dieren wamvorming vertoonden. We voeren ze nu een konijnenkorrel van Havens - green line voor hobby- en tentoonstellingsdieren.

Jongdieren in de opfok, zogende voedsters en de dieren in de tentoonstellingsperiode (herfst) krijgen muesli (Havens - greenline) als ondersteuning in groei, melkgift en vachtconditie.

Naast het onbeperkt hooi en de korrels krijgen ze dagelijks wortels en groenterestjes uit de keuken (paprika, witlof, beetje komkommer/sla/andijvie..) Regelmatig krijgen ze geplukt groenvoer of een stukje gedroogd brood.

De hokken - een zelfgemaakte flat van acht hokken met daaronder bergruimte. Er is veel lichtinval zonder dat de zon er pal op kan schijnen. Ventilatie kan aan twee kanten geregeld worden.

Nog wat opbergruimte eronder. Voer en wc-korrels in tonnetjes.